Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit

FOLLOW ME

Instagram

Blog

Home  /  Masonry   /  Kuvittele elämä – yksityisnäyttely Oulun Galleria kajasteessa 30.10 saakka!

Kuvittele elämä – yksityisnäyttely Oulun Galleria kajasteessa 30.10 saakka!

Nyt kannattaa mennä Galleria Kajasteeseen, esillä on kerrosteoksia, joista sain jo Helsingin näyttelyssä paljon hyvää palautetta ja olen tehnyt muutaman uuden ison teoksen lisää! Tässä näyttelyn tiedote ja kuvana juliste sekä Kalevan kritiikki näyttelystä:

”Edelleen Kultasuu ajatteli: Salaisuutta minä rakastan, sen jäljillä olen, sen olen usein nähnyt välähtävän, sen tahtoisin taiteilijana kerran kuvata ja saada puhumaan, mikäli se yleensä on mahdollista. Se on suuren synnyttäjän, ikiäidin hahmo ja sen salaisuus ei kuten muiden kuvien piile missään yksityiskohdassa, täyteläisyydessä tai laihuudessa, karkeudessa tai siroudessa, voimassa tai sulossa, vaan siinä, että maailman suurimmat vastakohdat, jotka muuten ovat sovittamattomia, ovat tässä hahmossa tehneet rauhan ja asustavat yhdessä: syntymä ja kuolema, hyvyys ja julmuus, elämä ja tuho.” Hermann Hesse: Narkissos ja Kultasuu

Kuten Hermann Hessen Kultasuun hahmo, koen olevani salaisuuden jäljillä. En ehkä samalla juhlallisuudella, paremminkin kieli poskella– ei tosikkona, mutta silti aivan tosissani. Ristiriitaparit, joihin voisin lisätä vielä vakava/koominen, näkyvä/kätketty, ovat usein minunkin lähtökohtiani.

Idea on minulle tärkeämpi kuin tekniikka, mutta on kuitenkin vaatinut melko pitkän tien, että olen heittänyt rakastamani vesi- ja öljyvärit nurkkaan ja työskennellyt hylättyjen valokuvien sekä tietokonegrafiikan parissa. Edellisessä Oulun yksityisnäyttelyssä Valvegalleriassa nähtiin kerrosmaalauksia, joissa muotokuvat jakaantuivat aivan konkreettisesti kahteen kerrokseen: vesivärein maalattuun pohjaan ja pleksille öljyvärein maalattuun näennäiseen pintaan. Ajattelen, että peittäminen on hyvä keino paljastaa. Samaa ideaa lähdin soveltamaan työhuoneellani vuosia notkuneisiin valokuviin. Kuvat olivat tarttuneet mukaani säälistä ja siitä murheesta, että ne olivat niin ilmeisesti maatumassa ikuiseen unohdukseen. Valokuvat ovat pieniä, joten niiden päälle maalaaminen oli mahdotonta muotokuvasarjan tapaan, siispä otin käyttööni vektorit ja graafisen selkeyden.

Usein juuri huonoimmat kuvat houkuttelivat eniten. Kyse on alkemistisista yrityksistä, jo lapsuudessa ilmenneestä halusta muuttaa jää timantiksi tai repalainen nuken raato kauniiksi. Kuvitellessani elämiä, olen kuvitellut myös tarinoita niiden päättymiseksi tai päättymättömyydestä. Alkemistiseen seokseen liittyvät valokuvien ja pleksille painetun grafiikan lisäksi teosten nimet. Toivon, että hetkittäin tuo seos kuplii ja vie katselijan lähemmäs salaisuutta.

Anni Arffman (1985) on sotkamolaissyntyinen Oulussa työskentelevä kuvataiteilija. Hänen teoksissaan näkyy myös kiinnostus historiaan, jota hän opiskelee Oulun yliopistossa. Arffmanin Galleria Kajasteen Kuvittele elämä – näyttelyn teoksia on ollut esillä elo-syyskuussa Helsingissä Galleria Huudossa yhteisnäyttelyssä Elina Strandbergin kanssa. Heidän näyttelynsä sai paljon positiivista palautetta. Marja Hirvi-Ijäs kuvailee Arffmanin teoksia kritiikissään:

—De mest fascinerande verken är Arffmans små välgjorda bildlådor, där hon kombinerat funna fotografier med ett överliggande bildskikt med grafiska tryck på plexiglas. Verken fördubblar de fotografiska dokumentens uttryck, ger dem en gäckande och njutbar fördjupad mångdimensionalitet, som mer än fördubblar betydelser och visuell styrka.— Maria Hirvi-Ijäs, Hufvudstadbladet 30.8.2014

kutsu_anni_kajastekaleva12.10.2014