Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit

FOLLOW ME

Instagram

VIIMEINEN TUOMIO

Home  /  installaatiot | installations  /  VIIMEINEN TUOMIO

LAST JUDGEMENT|VIIMEINEN TUOMIO

VIIMEINEN TUOMIO OLI MUUSIKKO RISTO YLIHÄRSILÄN KANSSA YHTEISTYÖNÄ TEHTY POIKKITAITEELLINEN INSTALLAATIO HAILUODON KIRKOSSA 14.7.–21.7.2021.

Poikkitaiteellisen installaation toteutuminen oli lopulta pitkä projeti, sillä koronapandemian vuoksi sen esittämistä lykättiin vuodella. Teoksesta haaveilun aloitin varmaan, jo jossakin vuoden 2018 paikkeilla. Installaatio oli kuitenkin lopulta varsin onnistunut ja alkuperäisen konsertin sijaan syntyi ajatus nelikanavaisesta ääniteoksesta, joka luuppaa tasatunnein tilassa, oli lopulta parempi vaihtoehto, koska näin ollen kaikki kävijät pääsivät myös Riston sävellyksestä osallisiksi. Kävijöitä oli runsaasti viikon aikana. Kävijälaskennan ja vieraskirjan arvioon perustuen noin tuhat. Teoksen facebook sivulla on hieman ääninäytettäkin, mutta toivottavasti joku päivä saisin editoitua teoksen videomateriaalin, johon äänenkin voisi liittää.

Tässä näyttelylyn tiedote:

Kuvataiteilija Anni Arffman ja muusikko Risto Ylihärsilä esittävät Hailuodon kirkossa versionsa perinteisestä kirkkotaiteilijoita innoittaneesta teemasta, Viimeisestä tuomiosta.
Anni Arffmanin paperista ja akryylista leikellyssä installaatiossa luonnosta, toisista lajitovereista ja jopa itsestään erkaantuneet ihmiset vaeltavat kohti rajaa, jolta ei selvästikään ole paluuta. Ihmislaumaa tarkastelevat ajantakaiset olennot, sukupuuttoon kuolleet toiset lajit. Ihminen koitui heidän kohtaloksensa ja nyt he puolestaan tarkkailevat ihmisen kohtaloa.
Risto Ylihärsilän sävellyksen ”Requiem universumille” teemoina ovat universumi ja luonnonlait. Fyysiseltä tasolta ajatuksen aineettomaan tasoon ja sieltä takaisin fyysiselle tasolle operoiva ihminen yrittää suuruuskuvitelmissaan neuvotella järkähtämättömien luonnonlakien kanssa ymmärtämättä, että ketään ei ole neuvottelupöydässä. Sielunmessu universumille alkaa soimaan alusta tasatunnein, joten jos haluat kuulla kokonaisuuden, tähtää vierailusi alkamaan tasatuntiin. Sävellys on vajaan tunnin mittainen.
Teosta on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto.

TEOSTIEDOT | INFORMATION:

Paperileikkely osittain läpikuultavaksi käsitellystä paperista (ihmishahmot) sekä laserkaiverrus akryylille (sukupuuttoon kuolleet eläimet) + Risto Ylihärsilän 4-kanavainen ääniteos 45 min/loop

Date: