Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit

FOLLOW ME

Instagram

Blog

Home  /  Masonry   /  VIIMEINEN TUOMIO – POIKKITAITEELLINEN INSTALLAATIO HAILUODON KIRKOSSA RISTO YLIHÄRSILÄN KANSSA

VIIMEINEN TUOMIO – POIKKITAITEELLINEN INSTALLAATIO HAILUODON KIRKOSSA RISTO YLIHÄRSILÄN KANSSA

Tänä kesänä lopultakin näkee päivänvalon pitkään tehty Viimeinen tuomio -installaatio, johon Requiem universumille -ääniteoksen on tehnyt huikea Risto-yhtyeen Risto Ylihärsilä! Jotakin ainutlaatuista on siis luvassa, kun miljöönä on vielä Hailuodon kirkko, ja sen lasisen alttariseinän takaa näkyvät mäntyvanhukset.  Teoksen oli alunperin tarkoitus olla esillä viime kesänä, mutta sitten muuan virus laittoi lykkäämään suunnitelmia. Alkuperäisen konsertti-idean tilalle kehittyi ajatus jatkuvasti kuuluvasta ääniteoksesta, jolloin yleisötilanteelta vältytään ja toisaalta kaikki kävijät pääsevät nauttimaan myös Riston sielunmessusta. Requiem Universumille soi tasatunnein.  Liitän tähän virallisen tiedotteemme ja löydät teokselle myös oman fb-sivun www.facebook.com/viimeinentuomio . Kuvia lisäilen sitten kun niitä saa otettua.

Kiitokset SKR:n Pohjois-Pohjanmaan rahastolle, joka tuki teoksen taiteellista työskentelyä.

Viimeinen tuomio – Anni Arffmanin ja Risto Ylihärsilän kuvataidetta ja musiikkia yhdistävä poikkitaiteellinen teos Hailuodon kirkossa 14.7.–21.7.2021. Avoinna päivittäin klo 11-18, vapaa pääsy.

Kuvataiteilija Anni Arffman ja muusikko Risto Ylihärsilä esittävät Hailuodon kirkossa versionsa perinteisestä kirkkotaiteilijoita innoittaneesta teemasta, Viimeisestä tuomiosta.

Anni Arffmanin paperista ja akryylista leikellyssä installaatiossa luonnosta, toisista lajitovereista ja jopa itsestään erkaantuneet ihmiset vaeltavat kohti rajaa, jolta ei selvästikään ole paluuta. Ihmislaumaa tarkastelevat ajantakaiset olennot, sukupuuttoon kuolleet toiset lajit. Ihminen koitui heidän kohtaloksensa ja nyt he puolestaan tarkkailevat ihmisen kohtaloa. Installaatio koostuu luonnollisen kokoisista ihmis-ja eläinhahmoista, ja se sijoittuu Hailuodon kirkon suurelle lasiselle alttariseinämälle, jonka taustalla näkyy hautausmaan vuosisatoja vanhat männyt.

Risto Ylihärsilän sävellyksen ”Requiem universumille” teemoina ovat universumi ja luonnonlait. Fyysiseltä tasolta ajatuksen aineettomaan tasoon ja sieltä takaisin fyysiselle tasolle operoiva ihminen yrittää suuruuskuvitelmissaan neuvotella järkähtämättömien luonnonlakien kanssa ymmärtämättä, että ketään ei ole neuvottelupöydässä. Syntetisaattorilla toteutetussa teoksessa on osia perinteisestä sielunmessusta ja se sisältää myös erilaisista ympäristöistä otettuja ääninäytteitä ja puhesynteesiä. Sielunmessu universumille alkaa soimaan alusta tasatunnein. Sävellys on vajaan tunnin mittainen.

Teosta on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto

Anni Arffman on oululainen kuvataiteilija, jonka teoksia on nähty lukuisissa yksityis-ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, mm. Galleria Kajasteessa Oulussa, Galleria Huudossa Helsingissä, Galleria Mältinrannassa Tampereella, Galerie Pleikussa, Berliinissä, Oulun ja Lahden taidemuseoissa. Hän on kiinnostunut erityisiin tiloihin suunnitelluista teoksista ja onkin tehnyt tilaan liittyviä teoksia esimerkiksi Kainuun uuteen keskussairaalaan.

Risto Ylihärsilä on tamperelainen muusikko, säveltäjä ja tuottaja, joka on tullut tunnetuksi etenkin Risto-yhtyeestään, mutta vaikuttaa myös muissa kokoonpanoissa kuten Muuan Mies ja Ninni Forever Band -yhtyeissä. Hänet palkittiin Teosto-palkinnolla Risto-yhtyeen levystä II. Riston sävellyksiä kuultiin myös elokuvassa Diva of Finland ja elokuvan musiikki pääsi ehdolle parhaan musiikin Jussi-palkinnosta.

Hailuodon kirkko,Viimeinen tuomio